Capoeira workshop voor het onderwijs

Capoeira is de ideale sportieve activiteit voor kinderen en jongeren op school of buitenschoolse opvang (bso). Het bevat muziek, cultuur en samen bewegen. Een sportief spel dat gericht is op het verkrijgen van zelfvertrouwen, balans en het maken van plezier met elkaar. 

Deze Braziliaanse sport is een combinatie van acrobatiek, dans, muziek en gevecht. Ze is ideaal voor de bewustwording van lichaam en geest. Leerlingen ontwikkelen snelle reflexen en zelfverdedigingstactieken. Capoeira is gracieus en uitdagend, respect voor elkaar staat centraal.

Niet alleen ontwikkelen kinderen steeds meer flexibiliteit, coördinatie en ritme, maar vooral hun zelfvertrouwen groeit. Bij capoeira draait niet om het winnen, het gaat erom plezier te hebben en een mooi spel te spelen.

Capoeira is zeker meer dan alleen beweging. Het bevat veel cultuur en geschiedenis en is ook goed te gebruiken als onderdeel van een schoolproject over bijvoorbeeld Latijns Amerika, slavernij of Brazilië. Afrikaanse slaven bedachten deze dans in de zeventiende eeuw. Zij wilden ontsnappen van de Braziliaanse plantages waar ze werkten, en daarvoor moesten ze fit zijn en goed kunnen vechten. Om te voorkomen dat hun baas hun plannen zou ontdekken, verstopten ze het vechten in een dans. In een kring van mensen die muziek maakten, speelden steeds twee slaven het soepele spel van schijnbewegingen, aanvallen en verdedigingen. De overigen zongen en klapten. Zo leek het of ze een feestje vierden en kreeg de opzichter geen argwaan.

Nog steeds is capoeira echt een feest, met deze sport speelt iedereen mee en met elkaar.

Capoeira voor onderwijs en BSO: Capoeirarts biedt capoeira programma’s en workshops aan voor lagere en middelbare scholen, speciaal onderwijs, buitenschoolse opvang en bijzondere scholenprojecten (zoals capoeira-kids en het Stivoro rookvrije scholen programma). Van basisschool tot VMBO, MBO, HBO en Universiteit. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met capoeira. Wij maken graag een programma op maat voor u.

Tijdsduur: 45-60 minuten 
Leeftijd: vanaf groep 3 lessen worden op basis van leeftijd aangepast 
Groepsgrootte: maximaal 25 deelnemers, meer deelnemers is zeker mogelijk, maar dan is een extra docent vereist 
Locatie: overal, een gymzaal, grote ruimte of sportveld 
Mogelijkheden: geschikt als lessenreeks eventueel met afsluitende voorstelling, maar zeker ook als losse workshop


Tip: wij hebben veel ervaring bij het verzorgen van sportdagen of schoolevenementen met grote groepen waarbij we verschillende workshops tegelijkertijd of gedurende de gehele dag kunnen aanbieden

Meer Informatie

Voorbeeld projecten